När mållinjen

Nu trillar snart valparna över målsnöret och är redo för nya äventyr. Tänkte dela med mig av "bra och ha" information från köpahund.se
 

Rumsrenhet

                        
Valpar blir vanligtvis rumsrena vid 3–6 månaders ålder under förutsättning att de blir tränade för den goda vanan. Med lite goda råd på vägen går det lättare!

För husse och matte kan det nog kännas som lång tid, men vid 6 månaders ålder är många valpar rumsrena. Förutsättningen är att du är påpasslig inomhus och har tålamod att vänta ut valpen tills den har rastat sig när ni är ute. Riktigt unga valpar kan inte hålla sig alls, och de både kissar och bajsar många gånger per dygn.

För att få valpen ”torr” nattetid är ett tips att inte ge den mat senare än 8-tiden på kvällen. Dagtid bör du begränsa valpens utrymme så att du alltid kan se vad den gör.

Detta gäng kissar runt 11-12 och sen vill de ut igen runt 5-7, men det beror oftast på att någon av syskonen väcker de andra. Egon han slumrade på till klockan nästan slog åtta igår, då jag till sist väckte honom.

Många rastningar

Valpar kissar vanligen efter att de har sovit, ätit eller lekt en stund - och då är det bråttom. Tömma tarmen gör de direkt de vaknat på morgonen och en liten stund efter att de ätit. Men rastningar kan ske vid många andra tillfällen också. Hundar söker sig till mjuka underlag när de ska uträtta sina behov, därför underlättar du för dig själv om du tar bort mattorna den första tiden.

Din valp kan bli lite orolig när den blir nödig, den kanske till och med gnäller när den försöker hitta en lämplig plats. Nu måste du vara påpasslig! Lyft valpen med ena handen under baken och bär ut den direkt. Placera skor och ytterplagg så att du kan klä dig i farten!

Du får absolut inte bestraffa valpen om ”olyckan” redan hänt. Då gör du valpen otrygg och stressad eftersom den från början inte förstår skillnaden mellan att uträtta sina behov ute och inne.

 

Rasta gärna på samma plats

Valpar söker sig gärna till samma ställe där de sist gjorde ifrån sig. Bra för dig att tänka på. Det är inte ovanligt att valpar som inte är vana att vara ute, blir så upptagna av ”den nya världen” att det tar en lång stund innan de gör ifrån sig. Då måste du ha tålamod och inte ge upp. Ett lugnt beröm när valpen kissar kan hjälpa dig att skapa den goda vana du eftersträvar.

Tidningar

Om du bor så att du inte snabbt kan ta dig ut, kan du vänja din valp att ”gå på tidning”. Efter bara några veckor kan valpen hålla sig någon liten stund, och när du då ser eller hör att den trampar på tidningen skyndar du dig ut med den. Om din valp ”kommer av sig” när den kommer ut så ta med dig tidningen och lägga den på marken de första gångerna.

Jag har inte använt tidningar den senaste veckan pga, 1, de är super duktiga på att säga till, sen följer jag sova, äta, leka =kissa efteråt. 2. tidningarna blir konfetti, superkul att leka med, speciellt dragkamp.

 

 
 

Kommentera här: