Dygn 51 av 63

Vecka 8 (7+3)

Lite info om fostret och Hedvigs beteende. 

Fostret är färdigbildad och rörelse kan kännas samt fostrens hjärtslag kan höras. När klockan slår 18:30, börjar de små liven röra sig för fullt i Hedvigs mage, nästan som att de kan klockan. 

Tiken börjar nu bli riktigt besvärad av sin vikt och omfång. Hedvig tycker det är jobbigt, men hon hoppar fortfarande glatt upp på sin kisskulle utanför huset, trots att det finns en gräsmatta bredvid. Mjölkkörtlarna är spända och fulla med mjölk. För en tik som får sin första valpkull kommer troligen mjölken i samband med valpning. 


50:e dagen


107 mm. Kroppen är välproportionerad. Förbening av de sista benen i skallen, ambolten i mellanörat och centrum i virvlarna.

55:e dagen144 mm. Alla mjölktänder är förkalkade och nedre molar förkalkas (permanent tand), likaså sköldkörteln, sacralben 1 och 2 (korsben), alla revben, virvlar och centra.

57:e dagen

150 mm. Förbening av vristbenet och sacralben 3. Dygn 50 av 63

Utrustning inför "the day"

Informationen har jag hämtat på SKKs hemsida (bra sida med mycket info) och sen har jag lagt till egna punkter, dem kommer garanteras uppdateras också 

Följande är det viktigaste:

 Rena frottéhanddukar
Täcken & Filtar 
Hushållspapper
Slö sax
Våg 
Soppåsar
Block och penna 
Desinfektionsmedel 
Glidslem/vaselin
Sterila plasthand­skar
Termometer
Bomulls­tråd 
Tidningar
Ersättning
Telefonnummer till veterinär (Albano för min del) 

Tidningar har vi fått buntade från en matvaruaffär. Tips oftast har butikerna mängder av reklamblad/tidningar över. Skönt att få dem buntade istället för att ha dem förvarade i sopsäckar. Glöm inte att ta bort stiftet också, valpar provsmakar gärna på allt. 

Kärlek ❤️❤️❤️


Dalmatiner med blaffa

En dalmatiner valp ska vara vit när den föds, om en valp har en "prick" vid födsel kallas det för blaffa. 
Blaffor har alltid förekommit hos dalmatinern. En blaffa är ett skarp avgränsat område utan några vita stickhår. Färgen på blaffan är mer intensiv än de övriga färgade områdena. De dyker oftast upp på öronen, runt ett öga eller runt svansroten. Mindre vanligt är att de hamnar på skuldran eller annan del av kroppen. 

Hundar som föds med blaffor löper en lägre risk att förlora hörseln än de som inte har det. Blaffor är inte bunden till någon särskild färg utan kan dyka upp hos alla dalmatiner, oavsett om den har svarta eller bruna/leverfärgade prickar.

En hund med blaffa är inte värd mindre, men säljs oftats för ett reducerat pris, anledningen är att den inte går att ställa ut och oftast har avelstopp. En av mina vänner har en dalmatiner med blaffa, en underbar hane vid namn Zack. 

Zack som valp


Zack idag och hans blaffa sitter runt det vänstra ögat.