Motion

Observera att en dalmatinervalp ska inte motioneras under sitt första levnadsår. Korta promenader och bus på tomten/skogen är tillräckligt. Att låta valpen regelbundet gå i trappor är förkastlig, vi bar helt enkelt Hedvig tills hon var nästan 8-9 månader      

Skogen är bra för valpar

Även om man alltså inte bör promenera timvis med en valp så ska den få alla möjligheter att använda sig av sin kropp. Skogen är en utmärkt träningsplats där det dessutom finns massor av spännande dofter att undersöka. Ta med din valp ut i det gröna, sätt dig på en sten och låt den själv utforska omgivningen. Det är spännande och nyttigt för en valp att kliva genom blåbärsriset, plaska i kärrkanten eller balansera över den fallna granen. Är vägen hem lång blir en liten valp gärna buren!

Valpen blir fort trött

Medan själva promenaderna till en början mest tjänar som koppelträning, kan de så småningom öka i längd. Gör det successivt och var uppmärksam på om din valp visar tecken på trötthet. Kan var väldigt svårt att tyda eftersom klart det är kul att springa ute i koppel.

Lek med andra hundar

Att låta valpen träffa och leka med andra hundar är en aktivitet som ofta känns bra. Tänk så roligt de har tillsammans – men var lite försiktig! Är hundarna mycket ojämna i storlek, och det gäller i högsta grad om de är unga och vilda båda två, är det lätt hänt att den större och tyngre hunden tar i för hårt eller tumlar in i den mindre hunden och råkar skada den i lekens stoj. 

Lek kan skapa stress

Man ska också vara återhållsam med kastlekar. De flesta hundar tycker att det är roligt att springa efter en pinne eller en boll som far iväg genom luften, men leken innebär rivstarter och tvära inbromsningar som sliter på leder och ligament. Särskilt känsliga är dessa på en växande hund. Vissa hundar blir därtill mycket fixerade vid kast- och jaktlekar och det kan leda till en ganska monoton form av umgänge mellan hund och hundägare. Det enda man gör ute tillsammans är kasta, respektive jaga, boll, vilket skapar en negativ stress hos hunden.

Trappor och valpar

Det sägs ibland att valpar inte ska gå i trappor, men att själva den fysiska rörelsen att klättra uppåt skulle vara skadlig finns knappast några belägg för. Om trappstegen är hala, och det kanske inte är en helt täckt trappa, kan den naturligtvis utgöra en risk om valpen tappar balansen eller blir rädd.

Låt inte heller din valp hoppa ur bilens baklucka själv ner på asfalten. Är man liten är det faktiskt en avsevärd höjd och hamnar man snett är det lätt att vricka sig. För en valp är det mycket svårare att hålla sig lugn medan en stukad tass läker, än vad det är för en vuxen hund.

Aktivera valpen på fler sätt

Det finns mycket roliga aktiviteter man kan syssla med också inomhus. Enkla kontaktövningar eller små tricks som man tränar på ett kravlöst sätt stimulerar valpen och bidrar till en bra relation mellan hund och ägare. Ett enkelt spår, där man drar en godisbit utmed golvet och gömmer den bakom ett stolsben är en lek som de flesta valpar uppskattar. Att använda huvudet är lika viktigt för en ung hund som att använda kroppen – och verkar lika tröttande!

Kommentera här: