Ensamhetsträning

Detta är A och O för att få en trygg hund enligt mig, faktan kopierad från köpahund.se
 

Ensamhetsträning

                        
Det är viktigt att träna sin valp att kunna vara ensam. Här kan du läsa om hur man bör lägga upp denna träning.

Valpar ska inte lämnas ensamma mer än korta stunder det första halvåret. Men det är förståndigt att förbereda dem för att så småningom klara det.

Börja träna tidigt

När du och din valp lärt känna varandra och valpen är trygg i sitt nya hem bör du vänja den vid att du går och kommer och att den inte alltid ska kunna följa dig överallt.

Sätt upp ett hinder vid en dörröppning och gå in i det rummet då och då. Säg inget till valpen, titta inte ens på den. Om valpen blir orolig ska du inte låtsas om att du varken hör eller ser den. Gå tillbaka när valpen är lugn.

Var lugn och beröm inte

Beröm inte valpen för att den klarat av att vara utan dig en stund. Den kan inte förstå varför du talar vänligt till den i den situationen. Istället skapar du en förväntan hos valpen att ni ska mysa och gosa så snart ni återförenas.

Om valpen blir alldeles förtvivlad, och inte lugnar sig efter några få minuter, måste du givetvis gå tillbaka. Men tänk på att inte heller då ta kontakt, även om valpen tigger om det. Prova många gånger om dagen och kanske det går lättare om du väljer tillfällen då valpen roar sig med något.

Träna vid rätt tillfälle

Efter någon veckas träning brukar även lite ängsliga valpar klara av att ägaren ibland lämnar rummet. Om du måste gå hemifrån så passa på när valpen har varit aktiv, ätit och nu har sin sovstund. Då är chansen störst att den inte märker av din bortavaro. Gör som när du tränade att byta rum - säg inget när du går, och gör heller ingen affär av att du kommer hem. Bry dig inte alls om valpen de första minuterna - även om den glatt kommer och möter dig.

När den vanan är befäst hos dig och valpen kommer du garanterat att uppskatta att du stålsatte dig!

Kommentera här: